Wizard Magazine
Home
Een linkse politiek voor de 21e eeuw
Smartshops leveren nieuwe dromen
HAARP, een nieuwe manier van oorlogvoering
Rijdt morgen iedereen op hout?
Rood kwik: hoax of horror?
Een kleine schets van het hinduïsme
Fidel Castro: 'Guantanamo Bay concentratiekamp'
Vegetarisme en Islam
De geschiedenis van de Azteken
Aloë Vera, wat is dat nu echt?
Faits Divers
Sparetime
Kul of Cultuur?
Feestbeest
Trips in cyberland
Gastenboek
Rood kwik: hoax of horror?

Veertig jaar geleden hield de nu 96-jarige Franse etnologe Germaine Tillion zich al bezig met traditionele familiestructuren die kenmerkend zijn voor het hele Middellandse-Zeegebied, en niet alleen voor de islam, zoals tegenwoordig dikwijls wordt aangenomen. Dat maakt haar tot een voorbeeld voor huidige experts in het integratiedebat.

left  
KIJK.nl wil ontdekken of de nieuwe nucleaire brandstof rood kwik echt bestaat. Dankzij een gesprek met de rood kwik-deskundige Jos van den Broek zijn we een flink stuk wijzer geworden. Van hem leerden we dat rood kwik een medium is dat nucleaire stoffen kan opslaan en ontsteken. Lees over de nieuwe feiten rond rood kwik.



De geschiedenis van rood kwik is een met nevelen omhuld verhaal. Er zijn de feiten. Zoals dat de stof als chemische verbinding gewoon bestaat. Rood kwik is een metaallegering die in het laboratorium eenvoudig te maken is. De stof heeft eigenschappen die het geschikt maken voor de opslag en ontsteking van nucleair explosieve stoffen zoals deuterium en tritium. Ook een feit is dat Sovjet-kernwetenschappers - de makers - uit hun land vertrokken om elders hun diensten aan te bieden, met goede en kwade bedoelingen.

Maar er zijn ook de onbevestigde (spook) verhalen. Dat de aanslagen in de VS van 11 september 2001 zouden zijn uitgevoerd door een monsterverbond tussen Rusland, Irak en Al Qaida, en dat het weinig had gescheeld of dit was gedaan met behulp van rood kwik. Een ander verhaal is dat rood kwik op de zwarte markt gewoon te koop is, en dat de stof her en der opduikt in verband met nucleaire wapens.

Rood kwik zou ook nog eens de symbolische naam kunnen zijn van het gevaar dat uitgaat van de Sovjetwetenschappers die hun diensten verkopen aan kwaadwillende landen. Rood als in communistisch, en kwik als in een gevaarlijke vloed die zich over de wereld verspreid. Met behulp van dr Jos van den Broek - chemicus, oud-hoofdredacteur van Natuur & Techniek en medewerker van de Universiteit Leiden - kunnen we een aantal zaken op een rij zetten.

Mini-nuke
Rood kwik is een uitvinding van Russische nucleaire wetenschappers. Frank Barnaby, oud-directeur van het Stockholm International Peace Research Institute, vermoed dat rood kwik bestaat. Een andere belangrijke figuur in het mysterie is Sam Cohen, de uitvinder van de neutronenbom. Niet de minste en zeker deskundig. Cohen zei in een gesprek met Van den Broek als de dood te zijn voor mininukes op basis van rood kwik.

Rood kwik is een chemische verbinding met de formule Hg2Sb2O7, een zogenaamd gemengd metaaloxide. Het zou een uitvinding zijn van de Russen. Die hebben met ultrahoge druktechnologie een jaar of vijftien geleden een stof kunnen maken die een van de hoogste energiedichtheden heeft van alle stoffen die te maken zijn. Rood kwik is dus wel een 'brandstof' maar zelf geen nucleaire bom.

De chemische feiten van rood kwik zijn onder meer de volgende:
- Kwik antimoon oxide, ofwel rood kwik, is een supergeleider;
- Rood kwik heeft een onstabiele structuur;
- In rood kwik is eenvoudig deuterium en tritium op te slaan;
- Rood kwik is een protonengeleider, zoals vele keramische stoffen;
- Rood kwik is piëzo-elektrisch, dat wil zeggen dat het onder druk elektrische lading verkrijgt.

Rood kwik is een kwikverbinding die aan straling is blootgesteld en zo een instabiele stof is geworden. Voeg je een relatief kleine hoeveelheid energie toe, dan zal de stof een hoge temperatuur ontwikkelingen en imploderen. Rood kwik heeft ook de eigenschap als medium te fungeren. Neem je in rood kwik deuterium of tritium op dan zal de druk van de implosie en de hoge temperatuur voldoende zijn om een kernfusiereactie te veroorzaken uit de deuterium of het tritium.

De critici
Niet iedereen is even geïmponeerd door de potentiële bedreiging die van rood kwik uitgaat. De gepensioneerde Dr. D. IJdo, chemicus aan de Universiteit Leiden, zegt rood kwik te hebben nagebouwd. Hij zette zijn studenten aan het werk die volgens hem probleemloos de stof konden maken. En in het Havo scheikunde-examen van 2002 werd een opgave gewijd aan rood kwik. Daarin wordt aangehaald dat bewijzen over het bestaan ervan niet gevonden zijn.

Dat het bestaan van rood kwik (nog) niet is bewezen, is de grote zwakte van het rood kwik verhaal. Gezaghebbende bladen als New Scientist en Los Angeles Times hebben over rood kwik geschreven maar benadrukten steeds de onzekerheid over het bestaan van de stof. En ook een documentaire over de stof die is uitgezonden op het Britse Channel 4 kwam niet met bewijzen. Overheidsmedewerkers zwijgen in alle talen, en militaire experts ontkennen dat er zoiets bestaat als rood kwik.

Zwijgen
Hoe reëel de gevaren zijn van rood kwik, valt moeilijk in te schatten. Naast mensen als Van den Broek, Cohen en Barnaby, zeggen de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties dat ze aanwijzingen hebben dat in Irak rood kwik is te vinden. Na de ineenstorting van de Sovjet Unie was voor Russische nucleaire wetenschappers geen werk meer. En zoals gezegd zijn velen van hen ingegaan op lucratieve aanbiedingen van landen die slechte bedoelingen hadden met de ontwikkelingen van een nucleair wapenarsenaal. Onder deze landen was Irak, naast Libië, Noord-Korea, Zuid-Afrika en Israël.

Aanwijzingen voor het bestaan van rood kwik zijn er dus genoeg, bewijzen des te minder. Van den Broek heeft een jaar actief speurwerk verricht. Hij heeft vele feiten en theorieën boven water kunnen krijgen en op een rij weten te zetten, maar waterdichte bewijzen dat de stof ook in verband kan worden gebracht met nucleaire bommen heeft hij niet. Vele mensen die ik benaderde wisten van rood kwik maar wilden er niet over praten, zegt hij. Een enkeling reageerde positief.

lees meer: http://www.kijk.nl

Jouw artikel in Wizard Magazine?  Stuur het dan snel op naar : wizardmagazine@yahoo.com