Make your own free website on Tripod.com
Wizard Magazine

Home

Sheep cannot be accused of woolly thinking!
Global Warming
Suport the anarchist people of color conference
Goodbye Lenin
US troops injured in Iraqi attacks
Bombarderen of stempelen!
Grootste ijsplaat noordpool breekt
Buddha's Teachings
Hasta La Victoria Siempre !
Nigerian woman made Rome 'citizen'
Contactbalconventie
Cancn: WTO entgleist
Een stukje geschiedenis
Een stukje Ierland
Faits Divers
Een stukje Ierland

Donegal

Afgelopen zomer ben ik naar Ierland gereisd. Zoals jullie allemaal wel weten, is Ierland een groen land waar er nog ruimte is voor wondermooie natuurlijke streken. En van de mooiste is ongetwijfeld Donegal, met zijn idylische baaien en zijn prachtige natuur. Dat zal geen enkel Ier betwisten, ook al is iedere Ier uit fierheid geneigd om zijn eigen streek, zijn county, als de mooiste te bestempelen.

Donegal is het noordwestelijke stuk dat als het ware bijna afgezonderd is van de rest van Ierland door Noord-Ierland, wat nog steeds tot het Britse Imperium behoort. Het is natuurlijk een belachelijke zaak dat een deel van n eiland tot een ander land behoort en dat het dan uitgerekend dat deel is waar zich de vruchtbaarste landbouwgrond bevindt, slaat alles...

In Donegal ( en in heel Ierland trouwens) vind je nog stukken ongerepte natuur terug. Voor de rest wordt er heel veel groen door de agriculture samenlevingsopbouw, en dan meer bepaald door het talrijke vee en de vele schaapjes, in ere gehouden. De kleine boerendorpjes waarvan de huizen beschilderd zijn in de mooiste kleuren, charmeren iedereen. In elk van die dorpjes, hoe klein ook, zijn er enkele pubs terug te vinden, waar zowel jong als oud 's avonds bijeenkomt en bijpraat. In de weekends maar ook in de week worden er veel pubs opgeluisterd door folkbands, meestal in een sfeervol zaaltje achterin de bar met zeteltjes en tappiplein op de vloer. Ambiance ontbreekt er nooit. Guiness ook niet. Guiness is het bekendste bier van van Ierland, andere aangename dranken zijn het (de eveneens overal aanwezige) Paddy en Bushmills whisky's en cider. Het bekendste Belgische bier hier is (vreemd genoeg) nog altijd Stella Artois(!).

Overal waar je in Ierland komt, zie je affiches of zijgevels van pubs die beschilderd (murials genaamd, naar zijn politieke variant in Noord-Ierland) zijn met Guiness-reclame, zoals; "Guiness is good for you", "A Guines a day keeps the doctor away" en "Guiness gives you strength". Dit is ongelooflijk maar waar! Guiness gves you strength, omdat een pint -het dubbele van een pint van bij ons- van voorgenoemde drank heel veel ijzer bevat.

Spijtig genoeg smaakt de Guiness hier in Belgi absoluut niet zo goed als in Ierland.

Dus allen naar Ierland!

leen maes, 5 oktober 2003

Enter supporting content here